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Antileishmanial in vitro activity of essential oil from Myrciaria plinioides, a native species from Southern Brazil BJPS
Kauffmann,Carla; Giacomin,Ana Caroline; Arossi,Kelen; Pacheco,Leandra Andressa; Hoehne,Lucélia; Freitas,Elisete Maria de; Machado,Gérzia Maria de Carvalho; Cavalheiro,Marilene Marcuzzo do Canto; Gnoatto,Simone Cristina Baggio; Ethur,Eduardo Miranda.
In South American folk medicine members of the genus Myrciaria are used for the treatment of malaria, diarrhoea, asthma, inflammation and post-partum uterine cleansing. The aim of this work was to evaluate its antileishmanial properties (in vitro) of essential oil derived from leaves of Myrciaria plinioides D. Legrand, a plant species that is native in South of Brazil. The essential oil was obtained by hydro-distillation using fresh leaves of M. plinioides. The chemical composition of this essential oil (MPEO, M. plinioides essential oil) was determined by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). MPEO was assayed in vitro for antileishmanial properties against promastigotes of Leishmania amazonensis and Leishmania infantum, and for...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antileishmanial activity; Myrciaria plinioides; Myrtaceae; Leishmania amazonensis; Leishmania infantum.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502019000100558
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Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens BJM
Radaelli,Marcela; Silva,Bárbara Parraga da; Weidlich,Luciana; Hoehne,Lucélia; Flach,Adriana; Costa,Luiz Antonio Mendonça Alves da; Ethur,Eduardo Miranda.
Abstract Despite recent advances in food production technology, food-borne diseases (FBD) remain a challenging public health concern. In several countries, including Brazil, Clostridium perfringens is among the five main causative agents of food-borne diseases. The present study determines antimicrobial activities of essential oils of six condiments commonly used in Brazil, viz., Ocimum basilicum L. (basil), Rosmarinus officinalis L. (rosemary), Origanum majorana L. (marjoram), Mentha × piperita L. var. Piperita (peppermint), Thymus vulgaris L. (thyme) and Pimpinella anisum L. (anise) against C. perfringens strain A. Chemical compositions of the oils were determined by GC–MS (gas chromatography–mass spectrometry). The identities of the isolated compounds...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food-borne disease; Antimicrobial activity; Clostridium perfringens; Spices; Essential oils.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000200424
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Elementos traço na água e em vísceras de peixes da Bacia Hidrográfica Butuí-Icamaquã, Rio Grande do Sul, Brasil Ciência Rural
Porto,Luiz Carlos Santos; Ethur,Eduardo Miranda.
Metais pesados, também denominados elementos traço, podem ser essenciais ao metabolismo de organismos vivos, e, ao mesmo tempo, dependendo de suas concentrações, altamente tóxicos. Com o objetivo de investigar a toxicidade da água da Bacia dos Rios Butuí-Icamaquã, na fronteira oeste do Rio Grande do Sul, foram analisados, através de espectrofotômetro de absorção atômica, os teores de alumínio, cádmio, chumbo, cobre, cromo, manganês, níquel e zinco em vísceras abdominais de peixes, coletados, entre junho de 2007 e fevereiro de 2008, em pontos determinados nos rios Butuí, Icamaquã e Uruguai. Mostraram-se acima do nível considerado seguro para consumo humano: alumínio, cádmio, manganês e níquel e teores próximos aos limites legais foram encontrados para cobre...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Recursos hídricos; Metais pesados; Toxicidade.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000900020
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